LOTAN TARINA


Kevät 2016 oli urani suuri käännekohta. Olin juuri valmistumassa maisteriksi Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta ja CV:ssä työkokemus painottui taloushallinnon osaamiseen. Looginen ja turvallinen vaihtoehto olisi ollut suunnata palkkatöihin kaupalliselle alalle, mutta valinta ei tuntunut itselleni oikealta. Lapsuudesta saakka olin unelmoinut sisustussuunnittelijan ammatista, mutta opiskelut olivat vieneet toisille poluille vuosien varrella. Unelmat eivät kuitenkaan unohtuneet, vaan voimistuivat yrittäjyyden maisteriopintojen myötä. Niinpä päätin lähteä kokeilemaan, jos minusta olisi sisustussuunnittelija-yrittäjäksi ja perustin keväällä 2016 Outsidein Interiorin (nykyään Verdeco Oy) ilman varsinaista sisustusalan työkokemusta tai koulutusta.

Laatiessani yrityksen liiketoiminta- ja konseptisuunnitelmia törmäsin kansainvälisiin tutkimuksiin, jotka osoittivat, kuinka luonnon elementit voivat parantaa biofilisen suunnittelun avulla hyvinvointia sisätiloissa. ”Bingo” ajattelin mielessäni, koska olen aina rakastanut luontoa ja uskonut, että ihmisten elämänlaatu paranisi sisätiloissa luontoyhteyden avulla. Tutkimuksista selvisi, että erityisesti toimistotyöntekijät hyötyvät biofilisestä suunnittelusta, joten työtiloihin keskittyminen oli minulle selkeä suunta heti alusta saakka. 

Kaikesta huolellisesta liiketoiminnan suunnittelusta huolimatta tuntemattomaan yrittäjyyden ja sisustussuunnittelun maailmaan hyppääminen oli silti todella pelottavaa matkan alussa. Hain inspiraatiota ja luottamusta omaan tekemiseeni etenkin Steve Jobsin kuuluisasta puheesta: “You’ve got to find what you love — your work is going to fill a large part of your life, and the only way to be truly satisfied is to do what you believe is great work. And the only way to do great work is to love what you do.” Tämä pitää minut edelleen motivoituneena joka päivä. 

Lotta Sydänmaa, Verdecon perustaja (ent. Outsidein Interior 2016-2019)

KUKA LOTTA?

LOTTA SYDÄNMAA, SYNTYNYT 1991 HELSINGISSÄ
KAUPPATIETEIDEN MAISTERI, AALTO-YLIOPISTO
PERUSTI OUTSIDEIN INTERIORIN 2016
PYÖRITTÄNYT VERDECOA LOPPUVUODESTA 2019
ASUU HELSINGISSÄ KAHDEN SULOISEN KISSAN JA YHDEN IHANAN MIEHEN KANSSA
RAKASTAA AURINGONNOUSUJA, MERTA JA KAUNIITA VEHREITÄ MAISEMIA

LÄHTÖKOHTANA LUONTO

Biofilisen suunnittelun periaatteet ovat Verdecon ytimessä.

Biofilia tarkoittaa ihmisten synnynnäistä rakkautta luontoa ja kaikkea elävää kohtaan. Ihmiset ovat kuitenkin kaupungistumisen ja teknologian kehityksen myötä vieraantuneet luonnollisesta ympäristöstä. Nykyään sisätiloissa vietetään arviolta 90% päivästä, minkä takia tarvitaankin biofilista suunnittelua ihmisten luontoyhteyden palauttamiseksi moderniin maailmaan.

Biofilinen suunnittelu tarjoaa suoria ja epäsuoria luonnon elementtejä rakennettuun ympäristöön hyödynnettäväksi. Luonnon voi tuoda sisätiloihin hyödyntämällä suoria elementtejä kuten valoa, kasveja, vesielementtejä ja eläimiä. Myös luontoa mukailevat keinot, kuten luonnolliset materiaalit, kuviot, muodot ja väripaletit ovat tärkeässä osassa biofilista suunnittelua.

Biofilisen suunnittelun hyödyt ovat merkittäviä terveydelle ja hyvinvoinnille. Työtekijöiden tyytyväisyys kasvaa, kun biofiliset sisätilat tuntuvat rauhoittavilta ja energisöiviltä. Lisääntynyt työn tuottavuus ja luovuus sekä stressitasojen pienentyminen ovat muutamia merkittäviä hyötyjä.

LUE LISÄÄ BIOFILISESTÄ SUUNNITTELUSTA

BIOFILISEN SUUNNITTELUN HYÖDYT


PARANTAA

HYVINVOINTIA (+15%)
LUOVUUTTA (+15%)
TUOTTAVUUTTA (+6%)
KESKITTYMISTÄ & MUISTIA

VÄHENTÄÄ

STRESSITASOJA
POISSAOLOJA
TYLSYYTTÄ & AGGRESSIIVISUUTTA

AMMATTITAIDOLLA ALUSTA LOPPUUN


PROJEKTIN KULKU

ILMAINEN kartoituskäynti ja kattava tarjous
Kysely henkilöstölle toiveista ja tarpeista
Design sprint -suunnitteluworkshop
Konseptisuunnitelmat ja 3D-hahmotelmat
Toteutussuunnitelmat
Projektinhallinta
Toteutus (kolmannet osapuolet)
Lopputarkastus ja palautekysely

OSAAMISALUEET

BIOFILINEN SISUSTUSSUUNNITTELU
3D-PIIRTÄMINEN
PROJEKTINHALLINTA