HYVINVOINTIA LUONNOSTA

Biofilinen sisustussuunnittelu edistää tutkitusti hyvinvointia. Luonnon läsnäolo sisätiloissa rauhoittaa ja energisöi sekä vähentää ahdistusta ja stressiä. Myös luovuus ja produktiivisuus lisääntyvät ja työpaikalla poissaolot vähentyvät. Luonnon voi tuoda sisätiloihin hyödyntämällä suoria elementtejä kuten valoa, kasveja, vesielementtejä ja eläimiä. Myös luontoa mukailevat keinot, kuten luonnolliset materiaalit, kuviot, muodot ja väripaletit ovat tärkeässä osassa biofilistä suunnittelua.  Seuraavassa on esitelty muutamia helppoja keinoja, joilla saat integroitua luonnon sisustukseen ja näin ollen edistät omaa hyvinvointiasi! Keinot sopivat niin kodin, kotitoimiston kuin toimistonkin sisustussuunnitteluun. 

POIMI KÄYTTÖÖSI 10 TÄRPIN JOUKOSTA ITSELLESI SOPIVIMMAT!

1 . LISÄÄ AITOJA VIHERKASVEJA

Aidot viherkasvit paitsi piristävät sisustusta, myös puhdistavat ja kosteuttavat ilmaa. Lisäksi Royal College Universityn tutkimuksen mukaan opiskelijoiden keskittymiskyky nousi lähes 70 prosentilla, kun huoneessa oli huonekasveja, joten kotitoimistolla näiden vaikutus on erinomainen.

2 . SILKKIKASVIT AJAVAT MYÖS ASIAA

Jos sinusta ei ole viherpeukaloksi, voit yhtä hyvin valita silkkikasveja. Myös näillä on positiivinen vaikutus hyvinvointiin, sillä ne stimuloivat aivoja visuaalisesti samalla tapaa kuin aidot viherkasvit.

3 . TAPETOI SEINÄLLE LUONTOMAISEMA

Jos sinulta ei löydy huonetta ”with a view”, voit yhtä hyvin hankkia seinälle tapetin, joka vie sinut lähemmäs luontoa. Luonnon näkemisen on todettu vähentävän ahdistusta ja vihan tunteita, joten tapettia sopii tuijotella päivät pitkät!

4 . LISÄÄ LUONTOAIHEISIA VALOKUVIA JA TAULUJA

Mikäli kokonainen seinätapetti tuntuu liian villiltä vaihtoehdolta, luontoaiheisten kuvien ja taulujen lisääminen auttaa myös luonnon kokemiseen epäsuorasti.

5 . LISÄÄ SISUSTUKSEEN PUUPINTOJA

Puupintojen koskettamisella on ihmiseen psykologisia vaikutuksia ja samankaltainen stressiä alentava vaikutus kuin luonnolla. Kansainvälisten tutkimusten mukaan puulla näyttää olevan positiivisia vaikutuksia myös ihmisten tunnetilaan. Puurakenteiset ympäristöt laskevat verenpainetta ja edistävät rauhoittumista.

6 . KÄYTÄ LUONNOLLISIA MATERIAALEJA

Suosi sisutuksessa luonnollisia materiaaleja. Puun lisäksi rottinki ja bambu sopivat erinomaisesti kalusteiseen ja kestävä pellava ja antibakteerinen villa puolestaan tekstiileihin. Matoissa esimerkiksi juutti ja sisal ovat ympäristöystävällisiä valintoja.

7 . KÄYTÄ LUONNOLLISIA VÄREJÄ

Luonnollisella väripaletilla saat luotua sisätiloihin hyvinvointia edistävän tunnelman. Vihreän sävyt edistävät produktiivisuutta ja keskittymistä, sininen puolestaan rauhoittaa ja tukee luovaa ajattelua ja maanläheiset sävyt tekevät ympäristöstä rauhallisen ja miellyttävän. Keltaisen sävyt ovat sen sijaan eloisia ja energisöiviä vahvistaen muistia ja positiiivisia tunteita.

8 . HYÖDYNNÄ LUONNONVALOA

Ikkunaverhot kannattaa pitää auki, jotta luonnonvalo pääsee tulvimaan sisälle. Lisäksi työpiste tulisi sijoittaa mahdollisimman lähelle ikkunaa huomioiden ettei näytölle tule häiristeviä heijastuksia. Luonnonvalo säätelee vireyttämme, joten sillä on äärimmäisen tärkeä osuus jaksamisen osalta. Kun valoa ei ole pohjoisilla leveysasteilla saatavilla talviaikaan, on suositeltavaa tukeutua kirkasvalohoitoon.

9 . KUUNTELE LUONTOA

Älä unohda sisätilojen äänimaailmaa! Avaa ikkuna tai laita soimaan luontoäänet taustalle soimaan. Omiin suosikkeihini kuuluvat mm. Relaxing Piano Music & Rain Sounds ja Relaxing Music with Nature Sounds Waterfall. Luonnon äänet nimittäin tutkitusti rauhoittavat ja auttavat keskittymään ja rentoutumaan.

10 . HENGITÄ LUONNON ILMAA

Vaikka sisustuksella saa tehtyä paljon, sisäilma ei ikinä korvaa raikasta ulkoilmaa. Tuuleta tai lähde ulkoilemaan. Aivomme tarvitsevat luonnon ilmaa, jotta pystymme tehdä hyviä päätöksiä ja toimia tehokkaasti. Aivojen toimita vaikuttaa koko kehoomme ja tämän myötä mielialaamme ja jaksamiseemme.